Clitoraal orgasme / vaginaal orgasme (gevolgen voor PE)

Als het vaginaal orgasme nooit had bestaan (zoals sommige sceptici beweren), zou het probleem van PE er ook nooit zijn geweest. Maar het bestaat wél. Terwijl er voor de man slechts één ‘weg’ is naar het opperste genot, beschikt de vrouw er over minstens twee – de vagina en de clitoris. Vrouwen kunnen, volgens hun eigen seksuele ervaringen alsook verschillende wetenschappelijke studies, een orgasme krijgen door stimulatie van de clitoris, de vagina of een combinatie van beiden. Er zijn zelfs vrouwen die beweren dat er nog een derde type orgasme bestaat, namelijk door het stimuleren van de baarmoeder. Het percentage dat hiertoe in staat is, is echter erg laag.

Wat zijn nu de onbetwiste verschillen tussen deze twee soorten orgasmes? Het clitorale orgasme komt het vaakst voor en kan door iedere vrouw worden ervaren. De clitoris bevindt zich buiten het lichaam en kan gemakkelijk en snel worden gestimuleerd. Wanneer een vrouw via deze weg klaarkomt, wordt haar lichaam overspoeld door een gevoel van warmte en elektriciteit. Bij sommige vrouwen is de clitoris echter gevoeliger dan bij andere en wordt de stimulatie ervan als onaangenaam ervaren, wat eerder een gevoel van ongemak dan van genot creëert. Het vaginaal orgasme daarentegen wordt heel wat minder frequent ervaren (20-30 %) en is het gevolg van penetratie tijdens seks. De druk en wrijving tot aan de voorste vaginale wand, beter bekend als de vaak betwiste G-spot, zorgen voor een intenser orgasme, gekenmerkt door een diep en kloppend gevoel.

Het vaginaal orgasme komt van een specifieke erogene zone en is niet gewoon een verlenging van de clitoris in de vagina. Het onderscheid tussen de ontstaansgebieden van vaginale en clitorale orgasmes wordt tevens ondersteund door klinische observaties. Door middel van MRI-scans tijdens zelfbevrediging werd ontdekt dat verschillende sensorische gebieden in de vrouwelijke hersenen geactiveerd worden al naargelang het orgasme clitoraal, vaginaal of cervicaal is.

Referenties
Bolin A, Whelehan P. Human Sexuality: Biological, Psychological, and Cultural Perspectives. Taylor & Francis 2009.
Mah K, Binik YM. J Sex Res. 2002;39(2):104-13.
Flaherty JA, Davis JM, Janicak PG (Psychiatry: Diagnosis & therapy. A Lange clinical manual. Appleton & Lange (Original from Northwestern University) 1993.
Jannini EA, Rubio-Casillas A, Whipple B, Buisson O, Komisaruk BR, Brody S. J Sex Med. 2012 Apr;9(4):956-65.

 

lucifers