De eerste keer. Emoties en voorspel

Voor een vrouw hangt het seksuele verlangen en de opwinding van een aantal factoren af, waaronder emoties, tederheid en de aandacht die aan de gehele ervaring – inclusief voorspel – wordt besteed. De man moet leren delen en actief meewerken aan deze tocht naar wederzijds genoegen. Vooral dan tijdens ‘de eerste keer’, een van de belangrijkste ervaringen in het leven van een man. Het onderwerp is nu eenmaal taboe; daarom zijn we meestal onvoorbereid op wat er tijdens die eerste keer staat te gebeuren. Toch zijn het beheersen van de emoties en het voorspel essentiële ‘vaardigheden’ voor een bevredigende relatie, en dit voor beide partners.

Wanneer het moment eindelijk is aangebroken, maken vele mannen zich zorgen dat de verwachtingen over de eerste keer niet zullen stroken met de daadwerkelijke ervaring. Maar niet alleen mannen hebben angst voor die eerste seksuele ervaring. Ook de vrouw vreest vaak dat de eerste keer pijnlijk zal zijn, dat ze er niet van zal kunnen genieten of dat ze niet aan de verwachtingen zal voldoen. De mannen op hun beurt maken zich – enerzijds dezelfde, anderzijds tegenovergestelde – zorgen: zullen ze hun partner kunnen plezieren? Het is algemeen bekend dat angst over de prestatie ervoor kan zorgen dat de erectie uitblijft en/of dat men de controle over de ejaculatie verliest.

De behoefte om aan jezelf en je partner te bewijzen dat je geschikt en bedreven bent, interfereert dus met het ongeremd kunnen genieten van seks. Er zijn mensen die zich bijna uitsluitend op het moment van penetratie en orgasme (vooral dat van zichzelf dan) richten, en de andere persoon volledig vergeten. Bij seks zijn timing, voorkeuren en behoeften stuk voor stuk erg persoonlijk. Het eens worden over al deze punten is een vaardigheid die je enkel door ervaring kunt verwerven. Maar ook tijdens de eerste keer is het mogelijk om hier goed in overeen te komen, op voorwaarde dat je geen dominante positie inneemt en oog hebt voor de gevoelens, behoeften en signalen van de andere persoon.

Bij mannen gaat het orgasme gepaard met de ejaculatie, terwijl het bij vrouwen samenvalt met het herhaaldelijk samentrekken van de vaginale wanden. Voor penetratie moeten zowel de mannelijke als vrouwelijk geslachtsorganen voldoende opgewonden zijn. Om penetratie makkelijk te maken moet de vagina vochtig en lichtjes uitgezet zijn, terwijl de penis hard moet worden en blijven. Het voorspel is een manier om in een hoge staat van opwinding te komen en elkaars lichaam te ontdekken, wat het seksuele genot verhoogt. De erogene zones verschillen van persoon tot persoon. Hoe groter het vertrouwen in het helpen van elkaar, hoe beter men zal begrijpen hoe men zijn partner kan plezieren. Daarom is het belangrijk om voldoende tijd uit te trekken om zowel het eigen lichaam als dat van de partner te leren kennen. Zonder barrières, wel te verstaan.

Referenties

Carpenter LM. Gender & Society 2002;16(3):345-365.

 

lucifers