Seksuele opvoeding. Liefde is een spel voor twee

Het belang van het recht op genot van een vrouw.

Zowel mannen als vrouwen hebben recht op seksueel genot, ook losstaand van de bedoeling om zwanger te worden. Dit is iets wat iedereen zou moeten worden geleerd. Het is belangrijk dat jonge mannen inzien dat tijdens de seksuele daad een goede relatie tussen twee partners enkel kan ontstaan wanneer ze elkaars behoeften en verwachtingen vervullen.

De reciprociteit binnen een relatie creëert een sterke intimiteit en betrokkenheid die het verlangen levendig houdt. Maar vrouwen komen nu eenmaal van Venus en mannen van Mars, en de verschillen tussen de geslachten worden ook weerspiegeld in seksueel genot. Voor een man staat seksualiteit synoniem met zelfbevestiging en bezit. Tijdens de daad is hij erop gericht genot te beleven en zijn seksuele prestatie onder controle te houden. Vrouwen daarentegen ervaren seks als een spel met gelijke kaarten. De een domineert de ander niet, en dat schept het ideale kader voor genot. Denk maar aan hoe verschillend mannen en vrouwen de eerste keer beleven. De meerderheid van de vrouwen beschouwt de eerste seksuele ervaring als een geschenk dat men aan de partner geeft, terwijl mannen het eerder zien als een ‘stigma’ waar ze van af moeten raken.

Hoe kunnen twee schijnbaar ver van elkaar verwijderde werelden nu een toestand van gezamenlijk seksueel genot bereiken? In dit licht werd een model ontwikkeld, het ‘model van reciprociteit’ genaamd. Het is gebaseerd op twee theorieën:

  • de uitwisselingstheorie
  • de gelijkheidstheorie

In de uitwisselingstheorie wordt de relatie van het koppel als een investering gezien: kosten en voordelen, beschikbaarheid van tijd en middelen die moeten worden verenigd om gezelschap en seksueel genot te bekomen. Uiteraard blijft de relatie enkel bestaan zolang de voordelen het halen tegenover de ‘kosten’. De gelijkheidstheorie daarentegen is gebaseerd op de voorwaarde dat beide partners exact terugkrijgen wat ze zelf hebben ingebracht. Dat is fair play en staat garant voor een langdurige relatie. Kortom, om seksuele reciprociteit te bekomen blijkt dat je simpelweg je partner op de hoogte moet brengen van je voorkeuren en op jouw beurt moet luisteren naar de wensen van je partner. Geven en nemen dus.

Referenties

Elmerstig E, Wijma B, Sandell K, Berterö C. J Psychosom Obstet Gynaecol. 2012;33(3):129-34.

Carpenter LM. Gender & Society, Vol. 16 No. 3, June 2002 345-365.

Heino J, Ojanlatva A. Patient Education and Counseling 2000;39:69–175.

 

lucifers