Vrouwelijk genot en seksduur

Sommige bronnen beweren dat het vrouwelijke orgasme, vooral het vaginale dan, een rol speelt in de evolutie. Dit zou in ieder geval het mysterie errond verklaren. De theorie stelt voorop dat een vrouw door middel van een orgasme de juiste partner van de verkeerde kan onderscheiden (onbewust uiteraard). Dit zou verklaren waarom een vrouw sneller een orgasme krijgt wanneer ze zich ontspannen voelt en in het bijzijn van een attente seksuele partner met wie ze een emotionele verstandhouding heeft – de ideale voorwaarden voor een verbintenis op lange termijn.

Maar er bestaat nog een andere opvatting: het orgasme is mogelijk een van de methodes waar het vrouwelijke lichaam een beroep op doet om, zonder het zelf te beseffen, de vader van haar kinderen te selecteren. Wanneer de vrouw klaarkomt, neemt de vagina 30 % in omvang af. De baarmoedercontracties tijdens het orgasme bevorderen zelfs de bevruchting: een groter aantal spermacellen wordt de eileiders ingestuurd. Het orgasme zelf heeft dan weer een invloed op de snelheid waarmee de spermacellen zich verplaatsen. Het lichaam bepaalt met andere woorden op basis van de ‘geschiktheid’ van de partner of de omstandigheden van dat moment of er een orgasme zal plaatsvinden of niet. Achter de schijnbare onvoorspelbaarheid van het vrouwelijke orgasme zou er dus wel een specifieke voortplantingsstrategie kunnen schuilen, waar zelfs de vrouw zich niet bewust van is.

Misschien is er zelfs een derde mogelijkheid, namelijk dat het orgasme iets is wat vrouwen nog echt onder de knie moeten krijgen. De voordelen die hierboven werden beschreven zorgen er inderdaad wellicht voor dat de vrouw gemakkelijker klaarkomt, maar toch bevinden vrouwen zich nog maar ‘in het midden’ van de evolutionaire tocht naar volledige controle over het orgasme – een voorrecht dat tot nog toe enkel voor mannen voorbehouden is. De evolutie haalt met andere woorden voordeel uit het feit dat de vrouw in staat is een orgasme te krijgen, maar heeft het principe nog niet echt laten inburgeren. Misschien leidt de evolutie ons inderdaad in de richting van het gemakkelijker bereiken van een vrouwelijk orgasme. Genieten van seks zorgt er namelijk voor dat een koppel langer bij elkaar blijft.

Hoe lang moet het liefdesspel eigenlijk duren vooraleer een vrouw echt bevredigd is? Terwijl voor een man (die niet lijdt aan PE) een luttele 2 minuten al voldoende kan zijn, komt een vrouw gemiddeld 10-20 minuten na het begin van de seks klaar. Dit is meteen de reden waarom het zo belangrijk is dat de man zich tijdens alle fases, vanaf het voorspel dus, op de daad kan concentreren, en niet alleen denkt aan het komen tot een orgasme. Hij moet in staat zijn om zijn opwinding te beheersen, zodat ook de vrouw voldoende genot kan beleven. Volgens een onderzoek uitgevoerd in de Verenigde Staten en Canada duurt bevredigende seks tussen de 3 en 13 minuten. Maar het is de kwaliteit van de seksuele relatie en niet de snelheid die het enige onbetwistbare aspect binnen de relatie vormt.

Referenties

Carrada G, Jannini EA. La scienza dell'amore tutto quello che è stato scoperto sulla sessualità e che nessuno aveva mai sospettato prima. EditoreBaldini e Castoldi, 1999.

Weiten W, Dunn DS, Hammer EY. Psychology Applied to Modern Life: Adjustment in the 21st Century. Cengage Learning 2011.

Corty EW, Guardiani JM. J Sex Med 2008;5:1251–1256.

 

lucifers