De impact van PE op vrouwen en het koppel

De impact van PE op vrouwen. Seksuele gezondheid en genoegen spelen een cruciale rol in het welzijn, de levenskwaliteit en de goede relatie met de partner. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een ‘bevredigend, veilig en aangenaam seksleven’ een fundamenteel aspect van het menselijke bestaan. Onderzoek toont aan dat heel wat vrouwen hun seksleven als ‘onbevredigend’ bestempelen, ook al komen ze tijdens het vrijen tot een climax. Een blijvende seksuele ontevredenheid kan leiden tot minder lust, onvoldoende opwinding en het niet kunnen komen tot een orgasme. En zo wordt de virtueuze cirkel een ‘vicieuze’ cirkel van seksuele functie. Seksuele ontevredenheid kan bijvoorbeeld ontstaan doordat de partner lijdt aan een seksuele disfunctie, zoals een ejaculatiestoornis en meer bepaald vroegtijdige zaadlozing (PE). Wanneer een vrouw een partner heeft met PE zal zij meer seksuele problemen ervaren. Alle componenten van de seksuele activiteit (zoals lust, opwinding en orgasme) zijn in dat geval aanzienlijk beschadigd, met over het algemeen minder seksueel genoegen, meer kopzorgen en relationele problemen tot gevolg.

De impact van PE op de relatie. Voor zowel mannen met PE als hun partners leidt een gebrek aan controle tot ontevredenheid, het idee dat er binnen de relatie iets ontbreekt en een verstoord gevoel van intimiteit. Vroegtijdige zaadlozing zorgt met andere woorden voor een onevenwichtigheid in de relatie van een koppel, met alle misverstanden en ongemakken van dien. PE veroorzaakt vaak frustratie, kritiek en ontwijkend gedrag bij het koppel, maar kan ook leiden tot boosheid, gekrenktheid en wrevel. Als de partners niet openhartig met elkaar praten, is het bovendien mogelijk dat ze een gevoel van ontoereikendheid ontwikkelen, waardoor het seksuele welzijn en zelfs de stabiliteit van de relatie in het gedrang kan komen. Koppels hebben er dus alle belang bij om het probleem samen op te lossen. Praten brengt de partners dichter bij elkaar en is een van de meest effectieve ‘wapens’ om tot een oplossing te komen.

Sommige zelfhulpmethodes waar mannen met PE soms een beroep op doen, kunnen het probleem nog erger maken. Wanneer een man tijdens het liefdesspel bijvoorbeeld krampachtig probeert aan iets anders te denken om zo de ejaculatie uit te stellen, heeft dit nadelige gevolgen voor het gevoel van intimiteit tussen het koppel. Bovendien heeft het onderbreken van de prikkeling, zoals de start-stoptechniek, een slechte impact op de seksuele tevredenheid van de vrouw. Ook het gebruik van alcohol en recreatieve drugs om PE te bestrijden, moet worden vermeden. Niet alleen omdat dergelijke middelen nutteloos zijn, maar ook omdat ze andere gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

‘Leeftijdsgroepen’ en de reactie van de vrouw. Verschilt de perceptie en de beleving van PE bij vrouwen al naargelang hun leeftijd? Neen, daar bestaat geen betrouwbaar bewijs voor. Klinische ervaring, waaronder ook gesprekken met vrouwen, suggereert wel het volgende:

Naïeve jonge partners aanvaarden het probleem vaak, op korte termijn tenminste, zeker als de tweede of derde erectie en ejaculatie wel bevredigend is. Als er van dit compensatiemechanisme echter geen sprake is, zal de vrouw meestal snel ontevreden, gefrustreerd of zelfs boos worden. Ook haar lust zal steeds verminderen.

Vrouwen in liefdevolle relaties, op om het even welke leeftijd, hebben de neiging te zwijgen over het probleem omdat ze hun partner niet in verlegenheid willen brengen. Sommige vrouwen verschuiven het zwaartepunt van de relatie bewust of onbewust naar emotionele intimiteit, gemeenschappelijke levensdoelen, zorg voor de kinderen of leuke hobby’s. Dit kan enkel slagen op lange termijn als de seksuele lust van de vrouw vrij laag of zelfs verstoord is. In dat geval gebruikt de vrouw het probleem van haar partner om haar eigen seksuele beperkingen, gebreken of problemen uit de weg te gaan. Andere vrouwen zijn meer proactief en zullen het probleem trachten op te lossen. Het bespreken van de kwestie en het onder ogen zien van het probleem zal, afhankelijk van de attitude van de man, leiden tot een oplossing of een chronisch ongemak.

Ervaren vrouwen van om het even welke leeftijd die genieten van seks zullen een partner met PE niet lang dulden, tenzij ze andere belangrijke voordelen uit de relatie halen (liefde, sociale status, carrière, geld, onderdak, bescherming, kinderen etc.). In dat geval zullen ze in de relatie blijven maar hun eigen persoonlijke seksuele bevrediging ergens anders zoeken door alternatieve handelingen uit te proberen met hun partner of zelfs met iemand anders.

Vrouwen na de menopauze die geen hormoontherapie ondergaan, minder zin hebben in seks (48% van de postmenopauzale vrouwen wordt hierdoor getroffen), kampen met een laag niveau van prikkeling en last hebben van vaginale droogte vinden primaire PE (aangeboren PE) vaak niet zo erg omdat ze dan minder vaak seks ‘moeten’ hebben. Ze zien vrijen namelijk vaak als een huwelijksplicht die voor het slapengaan moet worden uitgevoerd. Bij secundaire of verworven PE, wanneer de man voordien dus een normale controle over zijn ejaculatie had, is de reactie van de vrouw vaak compleet anders. In liefdevolle relaties baart secundaire PE de vrouw meestal zorgen en zet ze haar partner aan tot het inroepen van hulp.

Referenties

UN. The Right to Reproductive and Sexual Health. http://www.un.org/ecosocdev/geninfo/women/womrepro.htm
Graziottin A. “Sessualità e fisiopatologia sessuale” in: Zanoio L, Barcellona E, Zacché G. (a cura di), Ginecologia e Ostetricia; Elsevier Masson, Milano 2007; pp:165-196
Graziottin A. Althof S. The Journal of Sexual Medicine 2011; 8 Suppl 4: 304-309.
Patrick DL, Althof SE, Pryor JL, et al. J Sex Med 2005;2(3):358–367.
Giuliano F, Patrick DL, Porst H, et al. Eur Urol 2008;53(5):1048–1057.

 

lucifers