Praten met de partner

« Ik kan niets zeggen, anders krijgt hij het gevoel dat hij tekortschiet. » (Revicki V, 2008)

De reactie van een vrouw op vroegtijdige ejaculatie (EP) van haar partner verandert naarmate de tijd vordert: in het begin durven vrouwen er niet over te praten omdat ze bang zijn de gevoelens van de man te kwetsen en/of hem nog meer het gevoel te geven dat hij tekortschiet. Dit kan resulteren in een ‘stilzwijgende verstandhouding’, waarbij geen van de partners het probleem ter sprake brengt. In een later stadium is het mogelijk dat de vrouw de kwestie toch probeert te bespreken, maar de kans is vrij reëel dat de man het probleem ontkent of er gewoon niet over wil praten. Dat kan leiden tot gevoelens van frustratie, boosheid en minachting bij de vrouw tegenover de man. Indien de aandoening niet behandeld wordt, kan de situatie een verhoogde prikkelbaarheid, relationele problemen en een emotionele kloof veroorzaken. In dat geval vindt de man dat de vrouw klaagt, terwijl de vrouw onverschilligheid bespeurt bij de man.

Een arts kan het mogelijk lijden aan PE identificeren en diagnosticeren en, indien nodig, een geschikte oplossing voorstellen. Gewoon praten over deze seksuele aandoening is vaak problematisch, want slechts 9 % van de mannen met PE zoekt hulp .

Een vrouw die mee de last van vroegtijdige zaadlozing draagt, kan ook bijdragen tot de oplossing. De rol van de vrouw is zelfs essentieel en kan ervoor zorgen dat de partner zich van het probleem bewust wordt. Samen kan het koppel dan naar een oplossing zoeken. Het is vaak dankzij vrouwen dat mannen hulp zoeken. Het is cruciaal dat een man met PE probeert ‘het ijs te breken’. Een moeilijk moment, maar ook meteen de oplossing van het probleem want er bestaan oplossingen.

Er bestaan een aantal tools die mannen met PE en hun partner kunnen helpen om een meer objectieve evaluatie te maken. Zo is er bijvoorbeeld de PEDT-test (PEDT vervangt geen  professionele diagnose).. Lees meer over en probeer de PEDT-test

Terwijl sommige mannen hun aandoening verborgen willen houden, hebben verschillende studies aangetoond dat koppels die open en eerlijk over PE communiceren, de grootste kans hebben om de kwestie effectief af te handelen. Mannen die hun partners bij dergelijke zaken betrekken, zullen ontdekken dat deze de seksuele intimiteit even belangrijk vinden en bereid zijn hulp te bieden. Dit maakt het gemakkelijker voor koppels om het probleem samen aan te pakken.

Een vrouw kan proberen voorzichtig met haar partner te praten en hem zo bewust te maken van het probleem. Ze speelt een fundamentele rol door haar partner te ondersteunen. Hij moet namelijk beseffen dat het probleem kan worden opgelost.

Tip: het is belangrijk dat het koppel inziet dat de liefde bedrijven meer is dan gewoon het verhogen van de ‘sekstijd’. Het aspect van tijd is belangrijk, maar het is niet voldoende voor een echt lonende seksuele ervaring! Het leren uitbreiden van het ‘seksuele scenario’ en het samen beter worden in bepaalde erotische vaardigheden kan het koppel helpen om van het minimalistische ‘tijdsgerelateerde prestatieperspectief’ naar een meer gevarieerd, rijk en lonend seksueel repertoire over te schakelen. Dit is waarom de perfecte therapeutische aanpak van PE gepaard gaat met een verandering van levensstijl, psychoseksueel advies voor het koppel (ook de vrouw kan hulp nodig hebben voor persoonlijke problemen of zorgen!) en eventueel geneesmiddelen.

Referenties

Revicki V et al. Health and Quality of Life Outcomes 2008;6:33.
Graziottin A. Althof S. The Journal of Sexual Medicine 2011; 8 Suppl 4: 304-309.
Porst H et al. Eur Urol 2007;51(3) 816-824.

 

lucifers