Vrouwelijke seksualiteit. De rol van bevrediging.

Wanneer ik het woord ‘stilte’ uitspreek, vernietig ik haar.

Door Wislawa Szymborska, De Drie Wonderlijkste Woorden

 

Seksualiteit heeft in de loop der jaren drastische wijzigingen ondergaan. Dat komt door de seksuele revolutie, die zowel mannen als vrouwen onder druk heeft gezet om te ‘presteren’. Voordien gingen veel mannen meteen voor “penetratieve” seks – ze beschouwden dit als hun hoofddoel – terwijl de meeste vrouwen verlangden naar tekenen van lichamelijke tederheid en andere manieren voor het uitdrukken van seksuele en lichamelijke intimiteit wilden verkennen. De voorbije jaren hebben verschillende seksuologen al aangehaald dat we bezig zijn met het creëren van een nieuwe manier om ons uit te drukken. Vrouwen tonen mannen wat ze willen, lichamelijk dan, en mannen worden opener tegenover hun partners over seks. Ze willen het zaakje niet langer constant leiden, maar aanvaarden de erotiek van volledige wederzijdse participatie als een nieuw type seksuele uitwisseling. Voor het welzijn en de goede verstandhouding van het koppel is het van fundamenteel belang dat een vrouw haar seksuele behoeften en emoties tot uiting kan brengen. Vrouwen moeten de stilte breken en met hun partners praten. Voor zowel de man als de vrouw kan de seksuele functie worden beschouwd als een ‘virtueuze cirkel’ die verlangen, opwinding, orgasme en genoegen combineert.

 

Grafiek: De virtueuze cirkel van de seksuele functie

  • Verlangen: : seksueel verlangen is het resultaat van verschillende interne en externe factoren, die de behoefte aan seks opwekken. Het is een evoluerend fenomeen dat bij vrouwen wordt beïnvloed door verschillende fysiologische toestanden en emoties, de menstruele cyclus, zwangerschap etc.
  • Opwindinghoe groter de intensiteit van lichamelijke en mentale opwinding, hoe groter de kans op een orgasme dat intens en de moeite waard zal zijn.
  • Orgasmedit wordt beschouwd als de climax van de seksuele respons; de intensiteit van het orgasme hangt af van het niveau van zowel de mentale als lichamelijke opwinding, en wordt versterkt door een stimulerende erotische intimiteit tussen de partners.
  • Bevredigingdrukt het subjectieve, persoonlijke oordeel over de seksuele daad uit. 

De intensiteit van het verlangen en de opwinding, de kwaliteit van het erotische spel, deintensiteit van de emotionele relatie, de betrokkenheid alsook de context van de ervaring: al deze factoren beïnvloeden het niveau van genoegen dat een vrouw (en een man) uit de seksuele daad haalt.

Referenties

Hite S. The Hite Report; Dell Pub Inc. New York 1981.
Graziottin A. “Sessualità e fisiopatologia sessuale” in: Zanoio L, Barcellona E, Zacché G. (a cura di), Ginecologia e Ostetricia; Elsevier Masson, Milano 2007; pp:165-196.

 

lucifers